Румен Радев е петият президент на България

Румен Радев-президент със съкрушителна победа.
Социологическите агенции „Галъп Интернешънъл Болкан“ и „Алфа Рисърч“ излязоха с първи данни от екзит пола към 19 часа. Според прогнозните данни Румен Радев води с над 20 процента пред Цецка Цачева, съобщава БНТ.

Данните на „Алфа Рисърч“ сочат, че за Румен Радев са гласували 58.1 на сто от избирателите, за Цецка Цачева – 35.3 на сто, докато 6.6 процента от избирателите не подкрепят никого.

Данните на „Галъп“ са: за Румен Радев – 58.5%, Цецка Цачева – 35.7%, Не подкрепям никого – 5.8%.
Румен Радев печели втория тур на президентските избори, показват социологическите проучвания, базирани на екзит пол. Радев, който е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Радев влезе във финалната битка за „Дондуков 2“ като победител от първия етап на надпреварата, в който имаше превес от близо 3.5 на сто пред Цачева. Историческият опит показва, че първенецът от първия тур е и крайният печеливш в изборите.

Официално откриване на кампанията на кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

Премиерът Бойко Борсов превърна балотажа на президентските избори в решаващ вот и за изпълнителната власт в страната, след като каза, че ако Цачева не спечели, той ще подаде оставка и партия ГЕРБ ще се оттегли от управлението.

В изявите си в последните дни министър-председателят подчерта, че грешката за номинацията на Цачева е негова. Като грешка обаче той видя това, че не се подвел по популизма, а заложил на подготвен кандидат за президентския пост. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че носи отговорността за това партийното решение.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button