Административният съд потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич

След повторното броене съдът потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич. Експертизата установи разлика между двамата кандидати на балотажа от 286 гласа в полза на Йордан Йорданов.

Решението на Административния съд потвърждава решението на Общинската избирателна комисия, с което Йорданов бе обявен за кмет като кандидат на Реформаторския блок.

По жалба на ГЕРБ съдът допусна повторно преброяване на недействителните бюлетини от всички 128 секции в Община Добрич от първи и втори тур на кметските избори. Направено бе и повторно преброяване на действителните бюлетини в посочените от ГЕРБ секции от двата тура.

Според съдебно-математическа експертиза, действителните гласове за Йорданов се увеличават с 6 гласа на първия тур и с 8 гласа на втория тур, а действителните гласове за Детелина Николова на първи тур трябва да се увеличат с 32 гласа, а за втория тур с 5 гласа.

Делото бе образувано по жалба на ГЕРБ, в която се сочи, че са налице нарушения на изборната процедура и бе поискано обявяване избора за недействителен, но Административният съд не уважи искането и потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button