„Атака“ и ПФ стигнаха почти до бой

„Атака“ и ПФ стигнаха почти до бой. Със скандал и на косъм от физическа саморазправа завърши днешният работен ден на депутатите. Минути преди края на заседанието, по време на дебатите около промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, се заформи разправия между депутати от Патриотичния фронт и „Атака“, които принудиха ръководството на парламента да прекрати предсрочно заседанието.

След изказване на Волен Сидеров срещу предлаганите промени на трибуната се качи Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който носеше в ръце таблет и от него започна да чете стара статия на Волен Сидеров. Байрактаров обяви, че е объркан от твърденията на Сидеров днес и писанията му преди години.

Статията е от 1991 година, когато Сидеров е главен редактор на вестник „Демокрация“ и е озаглавена „Да освободим Альоша от наряд“. В нея Сидеров пише, че „там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали“. Материалът завършва с призив: „Ако пък не можем да минем без страж на мира, нека тогава бъде този, който защити демокрацията. Американските момчета ни показаха как става това“.

Опитът на Байрактаров да изчете тези думи доведе до остра реакция от Десислав Чуколов и негови колеги от „Атака“, които тръгнаха към трибуната. В яростта си Чуколов дори запрати по посока на Байрактаров купчина листа, а само бързата намеса на квесторите и на други депутати предотвратиха физическа саморазправа.

Самият Волен Сидеров също бе в залата през това време, но не реагира по никакъв начин и остана на своето място.

Малко по-късно пред журналисти Байрактаров обясни ситуацията и отново показа пред журналистите въпросната статия. Той призна, че е бил изумен от реакцията на Сидеров.

На въпрос кога подобни случки ще спрат да се случват в Народното събрание, тъй като преди дни техен представител – Валентин Касабов грубо е обидил Сидеров и се е държал невъздържано, Байрактаров отвърна, че той може да отговаря само за себе си.

Десислав Чуколов пък обясни след скандала, че причина за реакцията му е станало „лицемерието на Патриотичния фронт“ и подкрепата им към законопроекта, който според „Атака“ ще позволи на турски генерали да командват българската армия. Чуколов не отговори дали въпреки това реакцията му е била оправдана.

Групите на „Атака“ и Патриотичния фронт се засякоха и на излизане от парламента, като лидерите Волен Сидеров и Валери Симеонов размениха няколко реплики от разстояние, но без градуса на напрежението отново да се покачва.

Свързани статии

Back to top button