БСП с декларация по повод провеждането на “Луковмарш“

Декларация на Изпълнителното бюро на БСП

БСП: Луковият марш е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество

Изпълнителното бюро на Българската социалистическа партия излезе с остра декларация по повод провеждането на така наречения “Луковмарш“.

„За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история. Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза“, алармираха от левицата.

В декларацията се казва още, че под фалшив предлог, че се защитава възраждането на българската държава и нейния просперитет, организаторите на Луковиямарш отново ще поведат млади хора в подкрепа на омразата и ненавистта.

„Провеждането на т.нар. “Луковмарш“ е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество – общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта“, изтъкват от БСП.

От Изпълнителното бюро са убедени, че шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век, е огромна грешка.

„Настояваме, всички политически партии, поддържащи европейските ценности, публично да се противопоставят на поредната манифестация на нацизъм и ксенофобия и категорично да осъдят всички форми на фашистки и националистически прояви“, призоваха от левицата.

БСП се обърна и към кметa на София Йорданка Фандъкова с призива ясно да заяви позицията си по темата „Луковмарш“ и отново да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.

Свързани статии

Back to top button