Димитър Борисов Главчев

Димитър Борисов Главчев
Дата на раждане : 15/08/1963 София, България
Професия: регистриран одитор;
Езици: английски;руски;
Избран(а) с политическа сила: ПП ГЕРБ 32.67%;
Изборен район: 23-СОФИЯ 1;
Участие в предишно НС: 41 НС; 42 НС;

Димитър Борисов Главчев е депутат от партия ГЕРБ в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. Заместник-председател на 43-то Народно събрание. Избран за депутат от 23-и избирателен район – София 1.

Биография
Димитър Борисов Главчев е роден на 15 Август 1963 г. в гр.София. Средното си образование завършва в 35 СОУ „Добри Войников“(тогава ГРЕ „Михаил Калинин“)1981 г. в София. Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г.в УНСС (тогава ВИИ „Карл Маркс“) гр.София, със специалност „икономист-счетоводител“. Магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство (УНСС)гр. София. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор.
Говори английски език и руски език.

Политическа кариера
Член на Парламентарната група на ГЕРБ в 41 Народно събрание от 14 юли 2009 година. Заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ от 16 февруари 2011 г. От 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. Димитър Главчев е от инициаторите за приемане на нов Закон за сметната палата през 2010 г. Законът променя модела за управление на Върховната одитна институция от колегиален на едноличен – тип „генерален одитор“. Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът осъществява страничен и професионален „прочит“ на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност.От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана/Асамблеята на Западноевропейския съюз. От 26 август 2009 г. до 18 Октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и Заместник – председател на 43 Народно събрание. Член на Управителния съвет на СНЦОД „Граждани за европейско развитие на България“. Член на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 03.12.2006 г.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button