ДПС допуска възможност за още едни избори тази година

Възможни са още едни избори през тази година, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Всякакви коалиции са възможни след изборите, но ако няма коалиция на ценностна основа, няма как да има устойчивост“, обясни Карадайъ. Той уточни, че в ДПС все още редят листите си за депутати.

Безспорно Делян Пеевски е сред желаните номинации за депутат, каза още лидерът на Движението. На въпрос очаква ли нови парламентарни избори през тази година, председателят на ДПС допусна, че са възможни. „Поне каквито проучвания социолози публикуват, горе-долу очертават такава ситуация, в която на база ценности да не може да се формира мнозинство. А аритметични мнозинства всякакви може да има“, каза той пред „Дарик“. В коментар на това, че някои аритметики показват, че следващо мнозинство може и да може да се направи без ДПС, Карадайъ каза: „Всичко, което не противоречи на природните закони, на законите на физиката, е възможно.“ Запитан дали очаква, че така ще стане, Карадайъ каза, че не очаква. „Всякакви нови политически сили, стари политически сили и не толкова стари политически сили могат да правят всякакви аритметични сборове. Ние сме категорични в тезата, че ако няма мнозинство на ценностна основа, няма как да има устойчивост.“

На въпрос кои ценности са по-близки на ДПС – тези на ГЕРБ или тези БСП, Карадайъ изтъкна, че Движението е „либерална партия и разчита изпълнимата и реализируема програма на ДПС да бъде ценност на онези партии, които биха искали да носят отговорност за управлението и за развитието на страната“. Запитан кои са по-близки до либералните идеи във философски план – консервативните или социалните, Карадайъ отговори: „Безспорно и двата вектора биха могли да се впишат по различен начин, въпросът е каква политика има нужда да се реализира.“ Платформата ни е достатъчно ясна, особено в икономическата част, каза Карадайъ, като уточни, че тя е насочена към борба с бедността.

Източник: Актуално

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button