Кирил Добрев e изключен от БСП

Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията. Членството на бившия зам.-председател и настоящ член на Националния съвет е прекратено като мярка за „партийно въздействие“.

На двудневния неприсъствен пленум са гласували 170 от общо 187-членния състав. 106-ма са били „За“, 61 са гласували „против“, а „въздържал се“ – трима.

Това е била единствена точка в двудневния неприсъствен пленум. На членовете на съвета са изпратени мотивите, а те са гласували по електронната поща.

Искането за изключване на един от най-отявлените критици на лидера в оставка Корнелия Нинова е дошло от няколко организации в страната – от Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и Елин Пелин. Те са подкрепени от Изпълнителното бюро.

Добрев е обвинен в открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне; множество медийни изяви, създаващи негативен образ на БСП, и подпомагане на структури на нови политически проекти.

За изключването съобщи самият Добрев вчера с публикация във фейсбук. Според него мотивите са измислени и не му е дадена възможност да бъде изслушан.

Срещу изключването му се обяви депутатът Крум Зарков, който засега е единственият конкурент на Нинова за лидерския пост. От БСП – Перник пък поискаха изключване от партията на самата Нинова заради „трите поредни изборни загуби под нейно ръководство и срива на доверието в левицата“.

Със становище излезе и ръководството на партията в София, наричайки инициативата „необмислена и безотговорна“ и настоявайки за въздържане от политически действия, които ще провокират допълнително партийни разединения.

С позиция „против“ се обяви и Оперативното бюро на Младежкото обединение в БСП.

Самият Добрев не отговори на обажданията на БНР, но написа в социалните мрежи „Дори и да придобиеш “нотариалния акт от къщата” по давност, никога няма да притежаваш духа на дома“.

Свързани статии

Back to top button