Home / Партии / ВМРО / Красимир Дончев Каракачанов
Красимир Дончев Каракачанов
Красимир Дончев Каракачанов

Красимир Дончев Каракачанов

Красимир Дончев Каракачанов
Дата на раждане : 29/03/1965 Русе, България
Професия: историк;
Езици: немски;руски;сръбски;
Избран(а) с политическа сила: ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ – НФСБ и ВМРО 7.28%;
Изборен район: 15-ПЛЕВЕН;
Участие в предишно НС: 38 НС; 40 НС;

Красимир Дончев Каракачанов е български историк и политик. Народен представител е в 38, 40 Народно събрание и 43 Народно събрание. Председател е на „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД). Бил е агент на Шесто управление на Държавна сигурност по линия на „промакедонския национализъм”.

Биография
Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 година в град Русе. През 1990 година завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност история. Женен е, с едно дете. Дядо му е участник в Народния съд.

Политическа кариера
Красимир Каракачанов е Народен представител в 38-то Народно събрание с листата на ОДС. През този период е член на Комисията по национална сигурност. Преди парламентарни избори 2001 той напуска коалицията ОДС. ВМРО – Българско национално движение, заедно с движение „Гергьовден“ участва на изборите, но не успява да влезе в парламента.
През пролетта на 2005 г. ВМРО влиза в предизборна коалиция, наречена Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски, която влиза в парламента с 13 депутата, между които и Красимир Каракачанов.
В края на май 2006 г. Красимир Каракачанов е обявен от вътрешния министър Румен Петков за бивш агент на Държавна сигурност. Обявлението е в отговор на въпрос на журналиста Николай Бареков от bTV за общо 47 водещи политици и духовници. Според изнесената информация Каракачанов е регистриран като агент от Шесто управление на ДС през 1989 г. с псевдоним „Иван“, ползван е по изготвяне на анализи за контраразузнавателните служби на МВР и не е давал сведения за български граждани. Съдържанието на документите не е изнесено, тъй като те съдържали класифицирана информация. След разкритието Каракачанов заявява, че той е бил причислен към Трети отдел, който се е занимавал с Македонския въпрос и че и сега може да се подпише под становищата, които е писал тогава

Кандидат за президент (2011)
По повод президентските избори в България през 2011 година, през юли 2011 организационният съвет на ВМРО – БНД издига Красимир Каракачанов за кандидат-президент. ЦИК регистрира предизборната двойка на 17 август, като е предоставен списък, съдържащ три имена, ЕГН и саморъчен подпис на заявени 18 464 избиратели, подкрепящи регистрацията. На 20 септември става ясно, че кандидатите на ВМРО ще участват с бюлетина № 17.
На първия тур от изборите, проведен на 23 октомври, Каракачанов печели 0,99% от всички подадени гласове.

Програма и сочени приоритети :
Президентът да е говорител на обществото и да отстоява българските национални интереси.
демографската политика да бъде основен национален приоритет
намаляване на броя на децата, непосещаващи училище. Съответствие между съдържанието и качеството на образованието и нуждите на икономиката и обществото.
одържавяване на приватизираните от монополистите дружества
по-многобройна и боеспособна армия
увеличаване правомощията на президента
против таваните на пенсиите, равен старт на държавната здравна каса и частните здравноосигурителни дружества. „Социалната система няма как вечно да издържа маргинализираните цигански общности“
президентът да бъде омбудсман
президентът да отстоява правата на всички българи по света, а не само на българските граждани
президентът да може да свиква референдуми
равнопоставеност на жените и започване на дискусия за домашното насилие в страната, амнистия на задълженията на майките към НОИ
протекции за българския бизнес
външната политика на България да отразява българския национален интерес „без притеснения от членството ни в НАТО и ЕС“. В отношенията със съседните държави основен критерий да бъдат правата на българските общности там.

Коментари

Коментара

Красимир Дончев Каракачанов Дата на раждане : 29/03/1965 Русе, България Професия: историк; Езици: немски;руски;сръбски; Избран(а) с политическа сила: ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ - НФСБ и ВМРО 7.28%; Изборен район: 15-ПЛЕВЕН; Участие в предишно НС: 38 НС; 40 НС; Красимир Дончев Каракачанов е български историк и политик. Народен представител е в 38, 40 Народно събрание и 43 Народно събрание. Председател е на „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО – БНД). Бил е агент на Шесто управление на Държавна сигурност по линия на „промакедонския национализъм”. Биография Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 година в град Русе. През 1990 година завършва Софийския университет…

Review Overview

User Rating: 4.45 ( 2 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published.