ЦИК обяви разпределението на мандатите в 47-ото Народно събрание

Централната избирателна комисия прие единодушно с 15 гласа „за“ окончателните резултати от парламентарните избори от 14 ноември.

Те показват, че в 47-ото Народно събрание влизат 7 политически формации, които са преодолели бариерата от 4% за народни избраници.

Отделно е публикуван списък на избраните за депутати в два избирателни района. Те са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в ЦИК в коя листа желаят да останат избрани. Срокът  започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА.

Избраните в два района са общо 22-ма. Петима са от „Продължаваме промяната“, трима от ГЕРБ-СДС, четирима от ДПС, двама от БСП, петима от „Има такъв народ“, един от „Демократична България“ и двама от партия „Възраждане“.

„Продължаваме промяната“, оглавявана от Кирил Петков и Асен Василев, ще разполага с 67 депутати в 47-ото Народно събрание. Гласувалите за тази партия са 673 170.

ГЕРБ-СДС ще има 59 депутати, това са с 4-ма по-малко от вота през юли, когато бяха 63-ма. Коалицията е получила 596 456 гласа.

ДПС сега ще има 34-ма народни избраници с постигнат резултат от 341 хиляди гласа и така в парламента ще има петима представители повече отколкото през юли.

БСП остава с 26 депутати в следващото Народно събрание, което е загуба на 10 мандата спрямо предходните избори.

Партия „Има такъв народ“ получава 25 депутати, получени от 249 743 гласа,  и губи 40 мандата спрямо юли, когато бе първа политическа сила.

Демократична България“ е с 16 депутати в следващото Народно събрание при 34-ма в предходното, като е получила подкрепа от 166 968 гласа. Загубата спрямо юли е 18 мандата.

Партия „Възраждане“ ще бъде представена от 13 народни представители. Резултатът за нея е 127 568 гласа.

Лидерът на ГРЕБ Бойко Борисов няма да е депутат. ЦИК прие неговото искане да не бъде обявен за избран от 16-и изборен район Пловдив-град и от 25-и МИР София.

За избран депутат от ГЕРБ-СДС се отказа Тодор Тодоров от листата на коалицията в Силистра.

ЦИК уважи и отказите на трима кандидат-депутати от листите на ДПС – Осман Мурадов и Сюлейман Кичиков от 13-и Пазарджишки район, и на Веселина Радославова от 26-и Софийски район.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов нарече „срамна“ и „неморална“ практиката на ЦИК да приема заявленията за отказите от депутатско място на участвали в изборите кандидати.

Секретарят на ЦИК Севинч Чолакова обяви, че решенията са законосъобразни, тъй като това е лична воля и кандидатите няма да се явят за полагане на клетва в парламента, а не това е целта на изборите.

На сайта на ЦИК вече е обявена и окончателната избирателна активност от парламентарния вот – 40,23%. В изборите за народни представители на 14 ноември са гласували 2  669 260 избиратели, действителните гласове са 2 658 503, недействителните 11 315, с „не подкрепям никого“ са гласували 35 745 души.

Свързани статии

Back to top button