Хонорарите на членовете на СИК-овете на предстоящите на 4 април избори.

Хонорарите на членовете на СИК-овете на предстоящите на 4 април избори. Основните възнаграждения на председателите е 105 лв., на заместниците и секретарите – 95 лв., на членовете – 80 лв. Допълнително ще се плащат по 15 лв. за подреждане на изборното помещение.

Тези, които предават протоколите в РИК, ще получават по 30 лв. отгоре, а в секциите, в които ще има машинно гласуване – плюс 20 лв. Освен това възнагражденията на всички ще бъдат увеличени с 50% заради провеждане на избори в епидемична обстановка. 4051 са членовете на секционните комисии.

С решение на РИК те ще бъдат 7-членни за секции с под 500 избиратели и 9-членни – над 500 избиратели, съобщи председателят на РИК Пловдив Илиан Иванов, Неясен е все още въпросът как ще се организира работата на подвижните секции, които ще посещават домовете на карантинираните. Възможно е да бъдат различни от другите мобилни секции.

На входовете на всички училища ще има човек, който да измери температурата на влизащите. В изборните помещения ще се спазват строги противоепидемични мерки. Ще има разстояние от 1.5 метра между членовете, те не трябва да си сменят местата, през цялото време ще са с маски, с изключение когато пият течност или се хранят.

При заявено желание членовете на СИК ще бъдат ваксинирани с „Пфайзер“, тъй като при тази ваксина е най-къс срокът за поставяне на втората игла, обяви зам.- шефът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. В Пловдив град ще има 459 избирателни секции, почти по 100 във всеки район. Имунизациите на членовете на СИК ще бъдат направени в ДКЦ-тата и болници. “

Ваксинирането е максимум между 12 и 15 души на час, т.е. дори по 2 кабинета да работят едновременно, поне 3-4-5 и повече дни ще отнеме ваксинацията и после реваксинацията. Казвам го, защото навсякъде се съобщава за опашки пред кабинетите. Каквито и графици да направим, пак ще има чакане, пак ще има опашки“ – обясни д-р Аргиров.

Свързани статии

Back to top button