Парламентарните избори ще се проведат на 28 март догодина

Парламентарните избори ще се проведат на 28 март догодина. Така държавният глава Румен Радев отхвърли спекулациите, че може да има отлагане на вота заради пандемията. Все още има много въпросителни как коронавирусът ще се отрази на вота. Един от основните въпроси е дали хората, които са в задължителна карантина към момента на изборите, ще запазят конституционното си право на глас и как точно ще го упражнят.

Имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел – да се бетонира статуквото. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, в отговор на въпрос за предложението на управляващите да бъде създадена фигурата на прокурор, който да може да разследва главния прокурор. „Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва. Предлагат ни същият ВСС, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие. Мисля, че управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор“, посочи държавният глава.

На въпрос кога ще се състоят следващите парламентарни избори държавният глава отговори, че те трябва да бъдат проведени в срок и посочи 28 март като дата за провеждане на вота. Президентът подчерта, че очаква дотогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за здравето на гражданите. „Трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи, от които зависи това – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт“, подчерта Румен Радев.

Очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по въпроса с ваксините, да има компетентно и откровено разясняване, както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, заяви президентът, помолен да коментира темата за предстоящата ваксинация срещу COVID-19. По думите на държавния глава е необходимо да бъдат получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и българската Изпълнителна агенция по лекарствата. „Много е важно освен да се даде шанс на всеки желаещ да се ваксинира, да бъдат гарантирани и правата на тези, които няма да се ваксинират“, посочи Румен Радев.

Попитан дали ще се ваксинира, президентът отговори, че ако реши, ще го направи едва след като няма чакащи от рисковите групи. Той отбеляза, че желаещите сред тях са много повече, отколкото предвидените ваксини в първата партида за 60 хиляди души. „Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Нямам право да отнемам шанса на никой от тях“, заяви държавният глава.

На въпрос дали би свикал КСНС по темата Румен Радев посочи, че това е изключително експертен въпрос. „Очаквам експертите да обединят своите мнения, под ръководството на правителството, защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората и създава повече притеснения, отколкото успокоение“, добави държавният глава.

В отговор на въпрос за българската позиция за европейската перспектива за Република Северна Македония, Румен Радев припомни, че още през 2018 г., година след пописване на двустранния договор за добросъседство, е призовал за анекс, а преди година на свиканото от него консултативно съвещание с правителството е настоял за национална рамкова позиция с ясно посочване на условията на България. „Продължавам да отстоявам това, но още веднъж подчертавам, че сега трябва да изчакаме да стихнат емоциите, да се въоръжим с търпение, със спокойствие и разум, защото нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на ЕС. Но изкореняването на антибългарската реторика и езика на омразата, обективното признание на историческата истина трябва да станат необратим процес. И тук България категорично трябва да отстоява своите права“, заяви президентът.

По случай 111-та годишнина от рождението на големия български поет Никола Вапцаров президентът Румен Радев поднесе цветя пред неговия паметник в столицата заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. „Антифашистът Вапцаров е символ на свята кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история. Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме паметта на такива хора, които отдадоха живота си в борба срещу фашизма, които мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата“, посочи държавният глава.

Източник:
president.bg

Свързани статии

Back to top button