ЦИК регистрира 13 партии и 9 коалиции за вота

Двойно повече независими кандидати в сравнение с предишните парламентарни избори. Общо 22 формации ще участват на предсрочните парламентарни избори на 26 март – данните бяха обявени на брифинг на ЦИК, откъдето представиха окончателната ситуация след проведената регистрация.

“Партиите са 13, коалициите – девет. В отделни райони има и инициативни комитети, които издигат независими кандидати – броят на тези комитети е 21”, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. В сравнение с последния вот за Народно събрание през 2014 година има голям ръст на независимите – преди 2 години и половина те са били едва девет.

Най-много безпартийни номинации, подкрепени от комитет, ще има в столичния 25-и МИР. От ЦИК припомниха, че до събота е разрешено да се правят промени в състава на коалициите. Още вчера от това се възползваха “Обединените патриоти”, към които се присъедини “Средна европейска класа”. Партията бе в коалиция с НФСБ и на изборите през 2013 г.

Другата промяна за вота на 26 март е успешната регистрация на движение “Презареди България”, водено от Николай Бареков, което, след като трябваше да отстрани проблеми в името си, в крайна сметка е регистрирано за участие.

От ЦИК съобщиха още, че всички листи с кандидатите за депутатско място трябва да бъдат обявени до вторник, а ден по-късно чрез жребий в сградата на ведомството ще бъдат изтеглени номерата за партиите и коалициите в интегралните бюлетини.

До 28 февруари може да се подават заявления за гласуване извън пределите на страната. До момента желание са изразили близо 9 хиляди гласоподаватели, най-много са от Турция, Великобритания и Испания.

ГЕРБ
Формацията отново е водеща в социологическите проучвания, въпреки че основният й опонент БСП се доближава до нея в анкетите. По традиция ГЕРБ се регистрира първа за вота на 26 март, като внесе повече от необходимите 2500 подписа.

ДПС
Неизменен участник във всички народни събрания от началото на прехода. След лидерските смени в последните години ДПС поизгуби част от електоралната си подкрепа, но отново ще има сериозно присъствие на банките в 44-тото НС.

Движение „Презареди България“
Новият политически проект на евродепутата Николай Бареков. Имаше проблеми при регистрацията в ЦИК, която първо бе спряна от състав на Софийския градски съд. Впоследствие решението бе отменено от Върховния административен съд.

ПП „Възраждане“
Не искат да се класифицират като десни или леви. Председател е Костадин Костадинов. Формацията не е позната на широката общественост. Залага на патриотичните лозунги, каузи и кампании.

Национална републиканска партия
Председател на формацията е Младен Младенов. Младенов е емигрант в САЩ и живее там от години. Въпреки това участва в политическия живот на нашата страна, като дори е бил кандидат за кмет на Варна.

Българско национално обединение
Още една патриотична политическа формация. Неин председател е Георги Георгиев. Основната цел на партията е оцеляването на България – възстановяване на достойнството и самочувствието на българина.

Партия „Воля“
Проектът на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Според социологическите проучвания преминава бариерата от 4 процента, като получава между 6 и 7 на сто подкрепа. Марешки вече има опит в политиката. Още през 2005 г. участва на местните избори с тогавашната си формация и стана общински съветник.

Български демократичен център
Гръбнакът на някогашната “България без цензура” този път ще се пробва самостоятелно. “Ще се опитаме да увеличим резултата си от последните местни избори, на които Български демократичен център беше пета политическа сила в страната”, заяви Стефан Кенов, след като партията подаде документи за регистрация в ЦИК.

„Глас народен“
Формацията на Светльо Витков е известна, като вече може да се похвали с преминат 1 процент на вот за НС и получавана държавна субсидия. Очаква се днес “Глас народен” да подпише споразумение за общо явяване на изборите с Реформаторския блок, а Витков да води листа в столичния 25-и МИР, където ще се изправи срещу Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Движение „Напред България“
Формацията е известна с лидера си Страхил Ангелов, който беше депутат от БСП. Заедно с внука на Тодор Живков – Тодор Славков, бяха сред колоритните личности в последните изборни кампании.

Зелената партия
Да не се бърка с ПП „Зелените” и Партия на зелените. Зелената партия е с говорител Александър Каракачанов, който дълги години беше и неин председател. Редовен участник в избори за парламент, но никога с висок резултат.

ДРОМ
Движението за равноправен обществен модел (ДРОМ) е политическа партия в България, защитаваща правата и интересите на циганите в страната. Неин председател е Илия Илиев. Също редовен участник на местни и парламентарни избори.

Движение за радикална промяна „Българска пролет“
Проект на бившия депутат Велизар Енчев. Формацията беше учредена през 2014 година, малко след като Енчев напусна парламентарната група на Патриотичния фронт и стана независим народен представител в 43-тото народно събрание.

Реформаторски блок
Състои се от Движение “България на гражданите” (ДБГ) с лидер Меглена Кунев, Съюз на демократичните сили (СДС) с лидер Божидар Лукарски, Български земеделски народен съюз с лидер Николай Ненчев, Българска нова демокрация (БНД) с лидер Борислав Великов.

БСП за България
За пореден път БСП избира да се яви в коалиция на парламентарни избори. След конгреса формациите в обединението бяха редуцирани до шест. За момента е втора политическа сила, но е възможно на 26 март да изпревари ГЕРБ.

АБВ-Движение 21
След като Георги Първанов се оттегли от АБВ, формацията потърси обновление. Новият й лидер Константин Проданов потърси вариант за съвместно явяване на вота. Същото правеше и председателят на “Движение 21” Татяна Дончева и в крайна сметка двете формации се взеха.

Коалиция на недоволните
Зад това име стои добре позната политическа личност – Александър Томов. В обединението влизат ПП “Българска социалдемокрация – Евролевица” и ПП “Християнсоциален съюз”.

Коалиция КОЙ
Две формации са в това обединение – Българската евролевица и още една зелена партия. Заявлението е подадено в последния момент на 8 февруари, когато беше крайният срок за регистрация.

Обединени патриоти
“Атака”, ВМРО, Национален фронт за спасение на България и партия “Средна европейска класа”. Засега според социолозите имат шанс да са трета политическа сила в бъдещото Народно събрание.

Движение Да, България
Христо Иванов, бивш правосъден министър и неговата партия “Да, България” се взеха с ПП “Зелените” и ДЕОС. Нямат никакъв шанс за следващия парламент, като гравитират между 1 и 2 процента подкрепа.

Обединение-ДОСТ
Националната партия “Свобода и достойнство”, след като напусна Реформаторския блок, се коалира с ДОСТ на Лютви Местан. Двете формации засега не събират подкрепа. В най-добрия случай може да получат държавна субсидия.

Нова република
Новият проект на лидера на ДСБ Радан Кънев. Състои се от “Демократи за силна България”, Съюз за Пловдив на Дани Каназирева и Българска демократична общност. Социологическите проучвани не й дават никакъв шанс за влизане в НС.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button