д-р Тунчер Кърджалиев: ДПС не се страхува от въвеждането на задължително гласуване

Водещ: Президентът Росен Плевнелиев декларира от трибуната на Народното събрание, че ще инициира национален референдум по изборните права. Той обясни, че допитването ще бъде проведено заедно с изборите за местна власт през октомври тази година и че за това има политически консенсус. Добър вечер казваме в ефира на радио „Фокус“ на заместник-председателя на ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев. Как ДПС се отнася към идеята за референдум, г-н Кърджалиев?

Тунчер Кърджалиев: Аз лично съм със смесени чувства, защото аз не мисля, че има консенсус по тази тема. Референдумът по презумпция е псевдодемократичен инструмент, който в ръцете на нетолерантно и недемократично мнозинство може да вземе решения в ущърб на малцинствата. Като не бива да се прави алюзия непременно с етнически малцинства, говоря за малцинства по абсолютно всички критерии. Така че ако този фактор, този акцент на г-н президента го извеждаме като приоритет от днешната му изява от парламентарната трибуна, то не бива да го слагаме в едно изречение с думата „консенсус“. А иначе що се отнася за другите теми, които той засегна…

Водещ: Ако позволите, само един уточняващ въпрос по темата „референдум“. Страхува ли се ДПС от задължителния вот, който според някои ще намали относителния дял на партията в политиката?

Тунчер Кърджалиев: Не, разбира се. Неведнъж сме коментирали този въпрос. Напротив – за някои може парадоксално да се стори, но след един евентуален задължителен вот, ние не очакваме намаляване на относителната тежест, напротив. Ние също имаме резерви, които биха се появили след един такъв задължителен вот. Не става дума за това, не е причината в това, така да мислите.

Водещ: Важно е това уточнение, защото мнозина прозират подобни нагласи в ДПС, когато се заговори за задължителен вот.

Тунчер Кърджалиев: Това е илюзия, че задължителният вот щял да допринесе за по-голяма представителност или демократичност, още по-малко. Ако е така, нека съответният мой опонент, който поддържа тази теза, да каже защо в Европа само в Белгия и в Гърция имаше, а никъде на друго място няма задължителен вот. Дори Гърция, мисля, че се отказаха. Това е проверен критерий за демократичност в други държави и единствено користната цел съзирам -тази, която вие споменахте преди малко за така настойчивото упорстване, особено на една – две политически сили за задължителен вот. Това нас не ни плаши.

Водещ: Що се отнася до останалите акценти, които извади президентът Плевнелиев, в каква степен те съвпадат и с приоритетите на ДПС?

Тунчер Кърджалиев: За съжаление не в много голяма. Аз лично съм със смесени чувства. Приоритетите, които той посочи, а те бяха над 20, бяха като приоритетите в програмата на правителството от скоро. Без систематичност, без структурираност и обозначаване на някакви диференцирани по важност цели. В лаконичен стил, ако трябва да определя с едно изречение, днес аз бях свидетел на една еклектична смес от оптимистични пожелания и сервилни думи към управляващото мнозинство, при това без фокус, без задълбочен подход за търсене на акценти. Един куп теми са – над 20, като ми направи впечатление четирите цели, които той подчерта – за Шенген, за чакалнята на еврозоната, да Европейския енергиен съюз и Европейския банков съюз. Това наистина са приоритети. Ние можем да ги признаем като такива, но те са приоритети не от ден – два. Те са приоритети непосредствено след влизането ни в НАТО и в ЕС. На този фон на моите оценки бяха и различните реакции, на някои от които аз се посмях дори. Примерно Бойко Борисов е казал, че това е бил изказ на прекрасен човек, като че ли оценява някой актьор или манекен. Имало успокояващ тон, според някой от реформаторите мисля, че беше. Все пак добави, че имало и приспивно действие. Коледно-новогодишни пожелания казаха, не помня от коя партия. Мисля, че „Атака“.

Водещ: НФСБ,да.

Тунчер Кърджалиев: Възможно е. Нашите приоритети, разбира се, част от тях се припокриват в речта, но те не бяха изведени като приоритети. Те просто бяха изредени, но няколкото теми, които задължително трябваше да присъстват и то осезаемо място да имат в речта на президента, бяха тези, които ги каза нашият председател, а именно езикът на омразата, който се превърна като че ли в стандарт на политическо говорене в последните дни с „мълчаливото съгласие“ на т.нар. евроатлантически управляващи партии, но една от тях участва в този език. А също така някаква оценка за 100 дни на правителството по отношение на програмата, по отношение на идеите за реформи и тяхната ефективност, а също и няколкото отклонения от евроатлантическите норми и ценности, на които сме свидетели още от зараждането на това порочно управление от четири равно-идеологически партии. Неслучайно обърнахме внимание и на най-големия въпрос, според нас, защото четири месеца минаха от управлението. Защо не се спази онази консенсусна договорка между политическите сили, когато ДПС абдикира от властта миналата година? Уговорката за плавен преход към политическа стабилност, без да се повтарят отречени модели на власт и да се върви към съгласие без реваншизъм. Това беше сторено на времето при президента, при консултации на политическите партии при него и очаквахме тази оценка да чуем непременно от него. Също и външнополитическите теми не бяха засегнати, но така е преценил г-н президентът. Той има право на това, той е нашият президент. Президентството е независима институция и никой не може да има давление върху нея.

Водещ: Имате ли индикатори, че всъщност реваншизмът е на дневен ред?

Тунчер Кърджалиев: Аз мога и доказателства да ви кажа, мога да ви внеса към тази тема. Но вие видяхте – в продължение на две месеца всяка сряда, ако следите парламентарния живот, ние излизахме със списък на уволнени хора и лошото е, че тези уволнения не са на експертна база. Те дори не са само и на политическа основа. Те са уволнения тип „етнополитически“. Това е съчетано и с прояви на ксенофобия. Според нас това деформира демократичния процес в България. Свидетели бяхме на демонстрация на безусловно менторство и безапелационни морални оценки от страна на Реформаторския блок. Същите тези хора по обективни критерии, като че ли преядоха с власт – 23-ма народни представители, 7 министри. А от друга страна, за да се върна към темата, за която ме питате, въпреки, още веднъж повтарям, приетите консенсусни, партийни ангажименти при президента за отказ от реваншизъм, вече 120 дни ме свидетели на тази политическа репресия и чистка на ДПС и други партийни кадри с особена злост от страна на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Това е моята оценка.

Водещ: Г-н Местан днес заяви, че разполага с доказателства за груб натиск и опит за контролиране на предстоящия в неделя вот в Сърница. Повече детайли по този случай?

Тунчер Кърджалиев: Ако той разполага и той го е изразил пред медиите, редно е той да го каже, а аз коректно да си премълча.

Водещ: Разбирам.

Тунчер Кърджалиев: Наистина имаме такива данни.

Водещ: Дава ли ви самочувствие, въпреки това, за което говорите в момента, за своеобразните политически уволнения, натиск, дава ли ви самочувствие резултатът в Сърница, който постигна ДПС миналата неделя?

Тунчер Кърджалиев: Да. Ако наистина на обективна база без манипулации, без да се реализират нашите опасения, ако по един демократичен начин се проведе изборът, ние сме абсолютно сигурни в победата на нашия кандидат. Тази увереност ми дава точно непокътнатото доверие на хората към ДПС. А също и конюнктурните събития, които допълнително акумулираха доверие в нашата политическа партия. Това са именно тези теми, за които преди малко говорих, които по един или друг начин генерират страх във всички малцинства в Република България. Оказва се парадоксално, че интеграция на малцинствата можем да имаме в Република България, като че ли само когато ДПС е на власт. Пълна, обективна интеграция има единствено тогава, когато бъде призната идентичността и правата на представителите на тези малцинства. Тази констатация ни дава увереност, че по естествен начин хората просото ще подкрепят нашия кандидат.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button